loginOldalainkat 19 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:83
Havi lát.szám:2672
Összesen:181959
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

11. Bérmálkozás

Csernák Pál atya így emlékezik vissza a bérmálkozásra: „Az én öt évem alatt csak egyszer adódott bérmálás. 1965. október 24-én 182 (a kétszer akkora Sáriban 211) bérmálkozó sorakozott Miháczi József általános püspöki helynök elé. Kisebb-nagyobb csoportokra osztottam el a bérmálkozókat. Élükre a buzgóbb hittanosokat tettem, akik nyilvántartották a részvételt a szentmisén, a viselkedést és a vizsga eredményét.
Inárcson 182 főt számlált az a legnagyobb csoport, amely tagjai a bérmálás szentségéhez akartak járulni.

182 fő, hatalmas számról beszélünk, azonban érdemes megjegyezni, hogy régen teljesen más volt a bérmálkozás menete. Egészen más szabályok vonatkoztak a leendő katekumenekre, mint manapság, ezért is lehetett az, hogy 3-4. osztályosként vagy felső tagozatos diákként már a bérmálás szentségéhez járulhattak gyerekek.

Sajnos erről a bérmálkozásról nincsen birtokunkban fénykép, csoportkép. Ha esetleg valaki rendelkezik ilyen képekkel az legyen szíves ossza meg velünk vagy itt a bejegyzés alatt vagy a sekrestyébe adja be, hogy digitalizálni tudjuk. Előre is köszönjük.

Bár a fénykép nem a bérmálkozáson készült, hanem valamilyen más ünnepi alkalomkor, azért a részvételi arányt jól mutatja.

Könyv: 115-116.o.