loginOldalainkat 33 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:18
Havi lát.szám:1092
Összesen:185696
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

Hét ünnepei és szentjei

Ebben a rovatban a héten ünnepelt, boldogok, szentek és vértanúk életéről, valamint az egyházi ünnepekről olvashatnak.

(forrás: bacskablebania.hu liturgikus naptár)

2021. Április 11. - Isteni irgalmasság vasárnapja

Isteni irgalmasság vasárnapja

Húsvét 2. vasárnapja az Isteni Irgalmasság vasárnapja. II. János Pál pápa nevéhez fűződik. A Szentatya a jubileumi szentévben, 2000. április 30-án avatta szentté Boldog Fausztina nővért, és akkor rendelkezett úgy, hogy húsvét második vasárnapja az isteni irgalmasság vasárnapja nevet viselje.

Bővebben...

2021. Április 11. Szent Szaniszló püspök, vértanú

Szent Szaniszló püspök, vértanú

Előkelő családban született 1030 körül Krakkó mellett. Gniezno-ban, majd Franciaországban tanult. Előbb falusi plébános volt, azután 1072-ben Krakkó püspöke lett. Szülei halála után a szegények között elosztotta örökségét: a szegények "atyja" volt. Szigorú életet élt, és elvárta a papságtól és a főnemesektől is a hitbeli és erkölcsi példamutatást.

Bővebben...

2021. Április 13. Szent I. Márton pápa

Szent I. Márton pápa

Római presbiter volt, amikor 649-ben pápává választották. II. Konstantin császár az eretnek hitvallási forma aláírására akarta kényszeríteni.

Bővebben...

2021. április 15. De Veuster Damján József

De Veuster Damján József szerzetes, pap

A Csendes-óceán mérhetetlen térsége évszázadokon át távol esett a fehér ember útjától. Csak amikor James Cook (1728-1779) nyilvánosságra hozta a Déli-tenger csodavilágáról szóló fantasztikus tudósításait, ébredt fel az érdeklődés a Földnek ez iránt az eddig ismeretlen része iránt. A ,,paradicsomi állapotok'' keltette elragadtatásból az józanította ki Európát, amikor Cookot megölték ,,a természet ártatlan gyermekei''. Ennek ellenére a pálmák alatti álomszép élet illúziója egyre újabb kalandkeresőket vonzott.

Bővebben...

2021. április 16. Soubirous Szent Bernadett

Soubirous Szent Bernadett

Soubirous Marie-Bernard, vagy ahogy otthon hívták kiskorától kezdve, Bernadett, a hat testvér között a legidősebb. 1844 január 4-én született Lourdes-ban. Szülei molnárok voltak és a legnagyobb szegénységben éltek. Bernadett beteges gyermek volt. A korábban börtönként használt nedves, hideg lakás nem használt gyenge egészségének, sőt, minden jel arra mutat, hogy haláláig tartó asztmáját is ennek köszönhette. 1854-ben a kolerajárvány idején is megbetegedett, és sokáig tartott, amíg ismét erőre kapot

Bővebben...