loginOldalainkat 14 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:22
Havi lát.szám:637
Összesen:157281
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

1. cikk - Misszió

 

„Isten dicsőségére emeltették Inárcs és Kakucs Egyházközségek”

2010. május 5. és 9. között Inárcs és Kakucs katolikus egyházközségei missziós hetet szerveztek Laczkó Mihály plébános kezdeményezése alapján. Az ötlet a 2007-es Budapesti Városmisszió, illetve az Új Evangelizáció Nemzetközi Kongresszusa hatására indult el, aminek lényege az evangélium új eszközökkel való terjesztése volt. Ennek az eseménynek a célja ugyanaz volt, mint az Egyház bármely más missziós tevékenységének: elősegíteni az emberek Jézus Krisztussal való találkozását és befogadását. A maga missziós hetét mindkét település megrendezte, ahol több közös program is volt, azonban ebben a cikkben csak Inárcsról lesz szó.

Lukács László atya miséje

Május 5-én, szerdán Feldhoffer Antal atya miséjén az alkoholizmusból való szabadulásáról szóló tanúságtételével kezdtük a ráhangolódást, majd Lukács László piarista atya csütörtök esti szentmiséjével nyitottuk meg hivatalosan is a Missziós Hetet. Pénteken a sérült emberekből álló „Nem adom fel” együttes koncertjén vehettünk részt a Szociális Otthon udvarán, akiktől megtanulhattuk, hogy bármi is van az életünkben, tényleg soha nem érdemes feladni. Este a templomban Simon András grafikusművész előadását lehetett meghallgatni, illetve különböző apróbb művei közül vásárolni, majd a nyitott templomban szentségimádást tartottunk.

A „Nem adom fel” együttes koncertje

A szombati nap volt a legeseménydúsabb. Reggel Dr. Varga Lajos püspök atya tartott misét, majd a plébániaudvaron fakultatív programok vártak mindenkit, ahol többféle sátor közül is lehetett választani. Az ebédet a Polgármesteri Hivatal udvarán költöttük el, majd Fehér Anna nővér és látássérült tanítványai előadásán vehettünk részt. A napot Papadimitriu Athina színésznő fellépése zárta a templomban, aki a gyerekekkel énekelt, és az életéről mesélt.

Dr. Varga Lajos püspök atya miséje

Vasárnap délután litániával kezdtünk a templomban, majd Jókai Anna, Kossuth-díjas írónő mesélt nekünk az Irodalmi kávéház keretein belül. A záró szentmise a Tolnay Lajos Általános Iskolában került megrendezésre, amit Dr. Beer Miklós püspök úr celebrált. A mise után közösen kivonultunk a két falu határához, ahol a Missziós kereszt felállításával zárult a misszió.

 

Záró Szentmise Dr. Beer Miklós püspök atyával

Vagy mondhatjuk, hogy inkább azzal kezdődött az egész. Ugyanis a Missziós Hét egyik célja pont a lelkiség folytatása volt, amivel a megtért embereket bevezethetjük az Egyház életébe. Ennek a gyakorlati megvalósítását különböző kisközösségek, csoportok megalakulásával és aktív működtetésével képzeltük el. A csoportok száma és fajtája kezdetben igen nagy volt és a „szárnypróbálgatás” szóval lehetne jellemezni őket. A teljesség igénye nélkül: Férfiklub, Felnőtt hittan, Baba-mama klub, Filmklub, Ifiklub, Életmód-lélekmód klub, Irodalmi kávéház, játékos programok gyerekeknek.

Aztán az évek során ezek a kisközösségek, alkalmak és új szokások lassan letisztultak, csiszolódtak. Volt olyan, ami már a Misszió előtt is létezett, és volt, ami azóta megszűnt, vagy átalakult. Akadt olyan, amely egy időre szüneteltetve lett, majd később újra elindult, és olyan is, ami csak évekkel később jött létre. Mindig az aktuális igények formálták őket. Rendkívül izgalmas volt akkoriban, hogy mi alakulhat ki ebből, hiszen a saját templommal rendelkező közösségünk alig múlt akkor 50 éves, és még bőven a régi hagyományok alapján működött egy korábbi világ szabályai szerint. Nagy szemléletváltásra volt szükség ahhoz, hogy ki merjünk lépni a régi hozzáállásból és megpróbáljuk az Egyházat a kisközösségekre építeni.

Aki szeretne még jobban elmélyülni az akkori emlékekben, pár képet talál még itt is: Google képtár

Hogy ma, tíz év elteltével milyen kiscsoportok működnek az Inárcsi Egyházközségben, majd egy későbbi cikkben lesz részletesebben bemutatva. Akit érdekel, kövessen minket továbbra is!

Opóczki Mihály