loginOldalainkat 45 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:196
Havi lát.szám:5616
Összesen:237888
Napi legtöbb1822
Száml. kezdete2011-11-15

Liturgikus felszerelések

Liturgikus edények, eszközök
A szentmise bemutatásához szükséges fölszerelések között sajátos tisztelet illeti meg a szent edényeket, a miséző- és az áldoztatókelyhet. Ezek az edények magukba fogadják a bort és a kenyeret, amelyet a szentmisében felajánlanak, átváltoztatnak, majd a szentáldozáskor kiosztanak.

 

Kehely
A szentmise bemutatásához használatos, fémből való, talpas ivóedény, amely az átváltoztatásra kerülő bor befogadására szolgál. A ma használatos kehely részei: a csésze, a gomb vagy fogantyú és a talp. A kehely fölszerelése: korporálé (az Úr testének "abrosza"), kehelyfedő, kehelytakaró és kehelytörlő kendő.

Paténa
Kis lapos fémtál csekély bemélyedéssel, a kehely tartozéka, amelye az átváltoztatásra kerülő nagy ostyát helyezi a pap. Kezdetben sokkal nagyobb volt. Ezen végezték a kenyértörést és erről áldoztattak. Több helyen ma újra egyetlen nagyobb méretű áldoztató edénybe helyezik az átváltoztatásra (konszekrálásra) kerülő ostyákat. Az áldoztatáshoz is ilyent használnak.

Cibórium
Fedéllel ellátott kehely vagy edényke, amelyben az Oltáriszentséget a szentmise után őrzik, hogy misén kívül is lehessen áldoztatni a betegeket. A cibóriumban elhelyezett Oltáriszentségben Jézus megdicsőült testével van jelen templomainkban. Ezért imádjuk az Oltáriszentségben köztünk élő Jézust.

Szentségtartó, szentségmutató (monstrancia)

Régies nevén úrmutató, Az Oltáriszentség kihelyezésére és körmenetek alkamával használjuk. Az ereklyetartóból kialakult díszes felső részben üveg mögött, kör alakú, ún. ostyaház van, ahol elhelyezik az Oltáriszentséget. Ezt a felső részt gyakran napkorongszerűen alakítják ki.

Egyéb liturgikus tárgyak és könyvek
A kis kancsók a szentmisénél a víz és a bor tárolására szolgálnak. Kereszteléskor a pap a keresztvizet kancsóból önti a keresztelendő fejére. Az olaj szelencék az egyes szentségek kiszolgáltatásához szükséges szent olaj tárolására szolgáló kerek fémdobozok.
Ünnepélyes alkalmakkor használják a füstölőt és a tömjéntartót. A láncokon lógó parázstartó edény teteje felhúzható. Egy kanálkával a kis hajó alakú tömjéntartóból a parázsra szóják a tömjént. Az illatáldozat bemutatása ősi szokás.
A liturgia fontos kellékei a liturgikus könyvek: a misekönyv, az olvasmányok és a szertartások könyve.
A csengő a szentmise fontos részeire hívja fel a figyelmünket.
A harang az ima és a szentmise kezdetét jelzi. A temetések alkalmával a lélekharang kíséri el szeretteinket az utolsó úton.