loginOldalainkat 28 vendég böngészi

Látogatóink:


Mai lát.szám:9
Havi lát.szám:591
Összesen:187646
Napi legtöbb647
Száml. kezdete2011-11-15

Hét ünnepei és szentjei

Ebben a rovatban a héten ünnepelt, boldogok, szentek és vértanúk életéről, valamint az egyházi ünnepekről olvashatnak.

(forrás: bacskablebania.hu liturgikus naptár)

2021. Május 11. Boldog Salkaházi Sára vértanú

Boldog Salkaházi Sára vértanú

1899. május 11-én született Kassán. 1929-ben belépett a Szociális Testvérek Társaságába, ahol fogadalmakkal teljesen Istennek szentelte életét. Örökfogadalmi mottója: Alleluja! Ecce ego, mitte me! - Alleluja! Itt vagyok, engem küldj!

Bővebben...

2021. Május 11. Avilai Szent János

Avilai Szent János

János 1499-ben vagy 1500-ban született a dél-spanyolországi Almodovar del-Campóban, apja tehetős zsidó konvertita volt. Ez a körülmény állandó akadályt gördített életútjába, jóllehet tanítványa és életrajzírója, Granadai Lajos (1504--1588) elhallgatta ezt a tényt. A tehetséges ifjút apja a salamancai egyetemre küldte, hogy jogot tanuljon. Jánosnak azonban -- valószínűleg származása miatt -- nemsokára el kellett hagynia az egyetemet.

Bővebben...

2021. Május 12. Szent Nereus és Szent Achilleus vértanúk

Szent Nereus és Szent Achilleus vértanúk

Nereus és Achilleus régi római vértanú-pár, május 12-i ünneplésük az 5. század óta mutatható ki. A tisztelet nyomai még régebbre mutatnak, hiszen már Damasus pápa sírfeliratot költött a két vértanúnak. Annak töredékesen megmaradt szövege szerint Nereus és Achilleus római katonák voltak. Eltaláltak az igaz hithez, és bátor hitvallásukért megölték őket. Haláluk ideje nincs följegyezve. Általában a diocletianusi üldözés éveit szokták emlegetni. Ünneplésük helye a sírjuk lehetett, amelyet Petronellának, Szent Péter lányának sírja közelében kell keresnünk, a Domitilla-katakomba kiterjedt temetőrendszerében.

Bővebben...

2021. Május 12. Szent Pongrác

Szent Pongrác

Az ázsiai Frigiában született, azonban Rómában családjának gazdag ősi földbirtoka volt. Mikor atyja magas lázban elhunyt, nagybátyjához került Rómába.

Bővebben...

2021. Május 13. A Fatimai Boldogságos Szűz Mária

A Fatimai Boldogságos Szűz Mária

1917. május 13-án egy Cova da Iria nevű helyen, a fatimai egyházközség területén három pásztorgyermek őrizte nyáját: a tízéves Lúcia, és unokatestvérei, a kilencéves Ferenc és a hétéves Jácinta. Délben szokás szerint elimádkozták a rózsafüzért, majd játszani kezdtek ott, ahol ma a fatimai bazilika áll.

Bővebben...